Reklama
 
Blog | Pavel Klíma

Problém levice? Beztřídní společnost

Plíživé podsouvání rozdělené společnosti se pomalu, ale jistě změní v nejdříve tolerovanou, poté běžnou normu.  

Již několikrát jsem byl v diskuzi s členem levicové strany označen za pravičáka. Jen proto, že jsem nesouhlasil s vystupováním vůdců ČSSD a jejich politikou „My víme, co lidi chtějí, a my jim to dáme.“ Vždy znovu mě to překvapilo, byl jsem proti své zaškatulkován. Přitom jsem nikdy nebyl členem politické strany. Navíc jako ředitel základní školy jsem pro sociální situaci lidí v nouzi udělal více než lidé s oranžově proklamovanou sociálností na čele. Co jsem jim provedl?

V posledních měsících jsem (alespoň pro sebe) dospěl k podstatě jejich problému. BEZTŘÍDNÍ SPOLEČNOST. Čtyřicet let byl boj proti nenáviděné vrstvě základním kamenem levicové rétoriky. Absence společného nepřítele byla tak silná, že si ho uměle vytváří.  A hle, od dob Paroubkovy vlády se česká levice tohoto klacku ráda chytá. A jedno jest, zda volíme do krajů, parlamentu či na Hrad. Lidé, vy se přece neorientujete! Nevíte, kam patříte! Vy jste lid, my jsme lid. Chceme přeci lidovou vládu, dokonce už máme 1. lidového prezidenta, jehož nástup provodíme lidovou veselicí!

Je třeba si pojmenovat nepřítele:

Reklama

Předseda Sobotka běžně staví do protikladu bohaté a chudé. (Kam řadí sebe?)

Prezident Zeman během kampaně vhání do sporu vesnici a města, intelektuály a „běžný“ lid, Moravu a Čechy, Prahu a zbytek vesmíru. (Kam řadí sebe?)

Hejtman Zimola v rozhovoru pro ČRo označil stávkující jihočeské studenty za nástroje „neúspěšného krajského kandidáta KDU-ČSL“ Šimona Hellera.

Řadový člen levicové strany mě označí za pravičáka.

A společnost si zvyká. Plíživé podsouvání rozdělené společnosti se pomalu, ale jistě změní v nejdříve tolerovanou, poté běžnou normu.  Opravdu si musíme zvykat, že proslov fanatické poslankyně Semelové nad hrobem Gottwaldovým nabádající k třídnímu boji je dokonce vysílán v hlavních televizních zprávách?

Prosím vás, členové levicových stran, nedělte společnost. Nechte občany České republiky žít pohromadě. Nás nezajímá, že vy potřebujete třídního nepřítele. Že se vám tak lépe vyhrávají volby. Vy víte, co lidi chtějí, a vy jim to dáte. Tak nám dejte s tou vaší štvavou politikou pokoj.